Om een uur of 11 in de avond loop ik de Scheepstraschool uit. De schaakavond zit er op en ik wandel naar huis. In de deuropening besluit ik om de handschoenen niet aan te doen, want het is een heerlijke avond. Het voorjaar hangt in de lucht. Ter hoogte van Het Wapen van Drenthe kom ik achter een jong stelletje te lopen. Ik schat ze rond de 20. Ze lopen een meter of 25 voor mij uit en zijn overduidelijk verliefd op elkaar: de armen stevig om elkaar heen en hun manier van lopen lijkt een beetje op huppelen. Ik hoor hun vrolijke stemmen in de stille avond, zonder ze te verstaan.
Ach, wat heerlijk ...... lentekriebels! De Week van de Lentekriebels is onlangs weer geweest en het is bijna traditie dat daar in de media weer de nodige discussie over was. Ik snap daar helemaal niets van. Wat is er nou op tegen om kinderen en jongeren te leren hoe ze op een veilige en respectvolle manier met elkaar moeten omgaan, zodat ze later weten hoe je goede, fijne, gelijkwaardige relaties met elkaar kunt aangaan. Ik hoop dat "mijn" stelletje door hun ouders en leraren goed zijn voorbereid op deze prachtige levensfase.
Ineens realiseer ik mij dat het morgen precies 49 jaar geleden is dat mijn vrouw en ik elkaar ontmoetten. Ik weet nog precies waar het was. Nee maar, dat is al bijna een halve eeuw geleden.
In de Heerestraat steken ze over en naast de Hema begint een ongekend lange zoen. Er vliegen gakkende ganzen over. Waarschijnlijk alweer op weg naar hun broedgebieden in het noorden. Vliegende lentekriebels.
Voor ik bij Bakker Bart de hoek om sla, kijk ik nog even achterom. Het silhouet dat ze samen vormen, kan ik nog net zien. Ik hoop dat ze samen heel gelukkig worden en over 49 jaar nog steeds met een glimlach op hun gezicht aan gakkende ganzen denken als ze voorbij de Hema lopen.
Thuisgekomen steek ik voorzichtig mijn hoofd om de hoek van de slaapkamer. "Ik ben thuis." Een slaperige stem vanonder het dekbed zegt: "Fijn. Heb je het leuk gehad?" "Ja hoor, remise gespeeld, het was een leuke partij." "OK, welterusten." "Ja, welterusten."
Helemaal vergeten, ik wilde iets over schaken schrijven. Daarom toch nog maar even een tegeltjeswijsheid: 'Lentekriebels, een schaakpartij met twee winnaars'.