Het Schaakfestival 2023 zit er op. Ik heb meegedaan aan de B-groep van het Open toernooi met als resultaat een bye, zeven inspannende partijen en in de laatste ronde een gratis punt omdat mijn tegenstander niet kwam opdagen op de vervroegde aanvangstijd. Uit de gespeelde partijen heb ik 3½ punt gehaald, een 50% score, goed voor een verlies van 39 ratingpunten.
Het Open toernooi telt negen ronden, waarvan vier voor en vijf na Eerste Kerstdag. Het lijkt daardoor uit twee delen te bestaan. Die indruk wordt versterkt doordat na de rustdag de drukbezochte Compactgroepen beginnen en de sfeer anders wordt. Voor mij persoonlijk was ook de leeftijd van mijn tegenstanders voor en na de break een wezenlijk verschil. De drie tegenstanders van voor de rustdag waren respectievelijk 15, 11 en 11 jaar oud. Met mijn score van een half punt mocht ik tevreden zijn. In de tweede toernooihelft ging het beter: drie volwassenen die 2½ punt opleverden, en een 12 jarige jongen met wie ik ondanks een pion minder remise speelde. Ik had het geluk dat hij het eindspel van lopers van gelijke kleur nog niet goed onder de knie had en zijn pionnen op de verkeerde velden zette.
Het Schaakfestival is steeds weer een mooi toernooi. In deze aflevering heeft weer een aantal jeugdspelers hun talenten laten zien. Onthoud de volgende namen van vier van mijn tegenstanders: Gagik B. Khachatryan (Armenië), Amit Tetova, (jeugdkampioen 2023 van de Alblasserwaard), Prayan Sai Kumar (jeugdkampioen tot 10 jaar 2021 van de Haagse Schaakbond) , Ghilon Etienne (Staunton). En vergeet ook Bram ten Dam niet, de achtjarige, volgens sommigen toekomstige wereldkampioen uit Ten Boer. Hij had een stroeve start , maar herstelde zich goed met een paar indrukwekkende partijen. Amit en Prayan spreken vloeiend Nederlands. De achtergrond van Amit ken ik niet, maar Prayan hoorde ik met zijn ouders Engels spreken. Beiden spelen onder Nederlandse vlag. Met name Prayan deed mij denken aan de jonge Anish Giri die als zoon van arbeidsmigranten in Delft zijn glorieuze internationale schaakcarrière is begonnen.
De open A-groep is gewonnen door de schaak-Noor Evgeny Romanov met 7½ uit 9. De beste Nederlanders waren Sergey Tiviakov, Dimitri Reinderman, Arthur de Winter (15 jaar!) en Nick Maatman die allen 6 punten behaalden. Van hen eindigde Tiviakov op weerstandpunten het hoogste. Evgeny Romanov kreeg zijn prijs, de Zilveren Zwanepol, uitgereikt door de naamgever van de bokaal zelf. De twee kennen elkaar al lang. Toen de nu 35-jarige Romanov Europees kampioen onder 12 en later onder 14 jaar werd, ontving hij zijn prijs ook al uit handen van Johan.
Het aantal nationaliteiten dat elkaar in Groningen op het schaakbord heeft bestreden, was groot. Ik heb gespeeld tegen een Armeniër en een Koeweiti. Ook was  opvallend dat veel schakers met een buitenlandse naam onder Nederlandse vlag speelden. Dat is hoopgevend. Schaken is in wezen een pacifistische sport. Het symboliseert een strijd tussen twee legers, maar is ongevaarlijk. “Als je zo nodig wilt vechten”, zeggen wij tegen de soldaten en officieren, “doe het dan met onze houten poppetjes”. Waar in de boze buitenwereld allesvernietigende oorlogen worden gevoerd, racisme en antisemitisme toenemen en extreemrechtse partijen aan de macht komen, laat het Schaakfestival zien dat je ook vreedzaam samen kunt leven.

Ik wens u allen een goed 2024.