rQ

Dit is een mooiepartij.

 

Vorige week zaterdag is de KNSB-competitie weer begonnen. Eindelijk.
Een paar honderd schakers zoeken met groot genoegen op zaterdag het bord op om een partij voor hun club te spelen. Niet zelden hebben ze er enkele uren reizen voor over. Ik heb schaakvrienden die met afschuw terugdenken aan de tijd dat zij dat ook deden. Ze beginnen dan te klagen over vroeg opstaan, lange treinreizen of gevaarlijke autoritten, slechte koffie in onverwarmde buurthuizen en een lange, vermoeiende terugreis na die per se moet worden afgesloten met een maaltijd in een aftands Chinees restaurant terwijl thuis een lieve vriendin wacht die je zoveel plezier kan schenken.
Ik geef toe dat het schakersleven niet altijd over rozen gaat. Maar ik zou het niet graag missen. Zaterdag moest ik tegen Elise.
Elise is een mooiemeid van 12 of 13 jaar en speelt bijMid-Fryslân. Ze heeft alleen een jeugdrating, dus als ik niet van haar had gewonnen, had ik een karrenvracht aan ratingpunten verloren. Dat wist ik tijdens de partij niet en misschien was dat maar goed ook. Tegen jeugdspelersweet je het namelijk nooit. Ratings zeggen niets over hun speelsterkte. Ze spelen vaak scherpe openingen en als je niet oppast ben je binnen de kortste keren van het bord geveegd. Een verstandige oude rot als ik laat het tegen de onervaren jeugdspelers daarom liever aankomen op het eindspel. Ook nu had die tactiek succes.
Elise speelde rustig positioneel en maakte weinig fouten. Haar spel deed me denken aan dat van Anna-Maja Kazarian, ooit een groot talent, eveneens opgeleid in Friesland en nu één van de sterkere Nederlandse schaaksters. Op internet las ik dat Elise lid is van de Talentengroep JSN. Ze kan ver komen.

proefstelling

Wit geeft mat.

In juli is Robby Kevlishvili grootmeester geworden. In het Griekse Kavala behaalde hij voor de derde keer het vereiste resultaat.

Robby is zijn loopbaan begonnen bij schaakvereniging Promotie in Zoetermeer toen ik daar voorzitter was. Ik weet het nog precies. We hadden een kraampje op de hobby- en sportmarkt op het Stadhuisplein. Hij was razend enthousiast over de borden en stukken die stonden opgesteld. Prachtig vond hij ze, was niet weg te slaan. Zijn moeder vroeg of hij bij onze club kon komen, “maar”, voegde ze er bijna verontschuldigend aan toen, “hij kan nog niet lezen en schrijven”. Tsja, er was een minimum leeftijdgrens van zes jaar en die grens was er niet voor niets. Robby was nog maar vijf, maar zo enthousiast .... De jeugdleider werd erbij gehaald en die deed niet moeilijk. “Laat maar komen”.

Over talentherkenning gesproken.

Ons nieuwe jeugdlid vloog door de oefenstof heen en al gauw leerden de schaakdocenten meer van hem dan hij van hun. “Ik wilde hem wat eindspelkennis bijbrengen, maar hij paste uit zichzelf de oppositieregel toe en schoof me achter elkaar van het bord.”

In 2017 werd Robby in Assen jeugdkampioen van Nederland. Hij was toen 16 jaar. In de barrage van twee vluggertjes won hij van Lucas van Foreest. Geen wonder, want een paar jaar eerder was hij wereldkampioen snelschaken tot 14 jaar geworden. 

Een kraampje op de markt. Moeten wij ook doen.

Jonas Hilwerda is deze zomer de nieuwe jeugdkampioen van Nederland geworden. In oktober mag hij daarom meedoen aan het algemene NK.
Jonas, wij kennen hem wel. Hij deed mee aan ons Ot&Sien-toernooi in 2016 en werd toen tweede, maar ik had al eerder met hem kennisgemaakt. Dat was in het Atlantis Open in 2014. Jonas was toen 11 jaar en hij schopte mij genadeloos van het bord toen ik een openingsfout maakte.

Een jaar later kreeg ons eerste Staunton op bezoek. Ger moest het opnemen tegen Jonas. De jongeling schoot als een razende uit de startblokken, speelde een scherp gambiet en kreeg een levensgevaarlijke aanval. Ger zette daar een jarenlange ervaring tegenover. Toen tot remise werd besloten, stond hij misschien wel beter.

En nu Nederlands jeugdkampioen. Groningen zit goed in zijn jeugdtalenten. In de kweekvijver Foreest zwemt Machteld nog rond en Loek van der Hagen wordt ook steeds beter.
En Roden? Ergens in de gemeente Noordenveld moet een onbekend schaaktalent rondlopen, dat alleen maar ontdekt hoeft te worden om via onze club uit te botten tot een topspeler.
Zoeken!

Arnold Meijster heeft deze zomer zijn reputatie als online-schaker opnieuw waargemaakt. Op de website van de NOSBO staat dat hij winnaar is geworden van Vakantieschaak.

Het concept is eenvoudig. Vakantieschaak is een online-toernooi voor schakers op vakantie, dinsdagavond één ronde. Het toernooi werd gespeeld op de bekende vakantiebestemming Lichess waar het nooit regent. Er waren 43 deelnemers (die niet elke ronde mee hoefden te doen) en het tempo was 30 zetten voor de hele partij plus 20 seconden per zet.

De overwinning werd Arnold niet in de schoot geworpen. Eén partij heeft hij verloren doordat zijn iPhone in het water was gevallen. In de laatste en beslissende ronde speelde zijn tegenstander, een jeugdspeler van Staunton, vanuit een auto op de Duitse Autobahn. Dan ben je niet echt meer op vakantie. Arnold overleefde dus een gevaarlijke koningsaanval, waardoor hij eerste werd in de eindstand.

We willen niet teveel met andermans veren pronken, maar met Arnold kan onze club goed voor de dag komen.