Op zaterdag 9 maart jl. vond in odbs Het Valkhof in Roden het Basisscholen Schaak Kampioenschap (BSK) 2024 plaats. Op de 36 borden stonden 576 pionnen klaar om misschien wel te promoveren tot dame en er stonden 72 kinderen van 7 Noordenveldse scholen klaar om misschien wel te promoveren tot BSK-kampioen.
Het is een mooie trend dat tegenwoordig steeds meer meisjes en vrouwen schaken. Er deden maar liefst 21 meisjes mee, terwijl schaken vroeger, net als veel andere sporten trouwens, toch vooral een mannenaangelegenheid was. En eerlijk gezegd verandert dat maar langzaam. Hopelijk zal het percentage deelnemende meisjes volgend jaar wéér hoger zijn.

Foto De Krant
Foto De Krant

 

In drie lokalen van de school werden in zeven rondes partijtjes van 25 minuten gespeeld. Sommige daarvan waren ultra kort vanwege het beruchte herdersmat en in andere werd er tot het eind op het scherpst van de snede gestreden.

Er waren natuurlijk best wel niveauverschillen, maar het gemiddelde niveau viel beslist niet tegen. Ik heb zelfs een onvervalst stikmat voorbij zien komen. Net als in andere jaren hadden leden van onze club op scholen die dat wilden, een aantal schaaklessen gegeven. Het is verrassend om te zien hoe snel kinderen daarbij dingen oppikken en hoe zij vervolgens met veel plezier en vooral lekker onbevangen spelen. De fouten buitelen over elkaar heen, maar dat vinden ze meestal helemaal niet zo erg, terwijl wij van de club best wel chagrijnig kunnen zijn als we zitten te blunderen. Ik wel tenminste.

Het ging er soms fanatiek, maar altijd buitengewoon sportief aan toe. Zo waren er zelfs kinderen die hun tegenstander goede tips gaven en was er ook bij verlies geen onvertogen woord te horen.

De tientallen trotse, geïnteresseerde ouders die aanwezig waren, konden door de ramen van de lokalen meeleven met hun kind en tussen de rondes door van ze horen hoe spannend, goed of teleurstellend het was verlopen. Dat je als moderne ouder erg flexibel moet zijn, bleek uit de woorden van een van hen: "Een half uur geleden was ik nog voetbalmoeder en nu opeens schaakmoeder."

Kortom de sfeer was uitstekend, mede dankzij de inzet van de mensen van de catering en de vrijwilligers van de club die het geheel organiseerden en begeleidden, maar ook dankzij de gastvrijheid van Het Valkhof, waar ooit ook ons allereerste BSK plaatsvond,

Uit opmerkingen van kinderen kon je opmaken dat je van schaken meer leert dan alleen goed en geconcentreerd nadenken.     "Ik was meteen mijn dame kwijt, maar ik heb tóch doorgezet en ook nog gewonnen." Doorzetten en tegenslagen verwerken, dus. En wat was het grappig om te zien dat dat ene rustige meisje resoluut in 4 zetten 4 stukken veroverde van die oudere jongen die vooraf uitstraalde dat hij dit wel even zou winnen.

Kortom, het was weer een succes.

Uiteindelijk promoveerde menig pion echt tot dame en waren het aan het eind van het toernooi de volgende kinderen die promoveerden tot winnaars die met de bekers en medailles naar huis gingen.
Algemeen, individueel klassement:
1. Juri Vokjan, net als vorig jaar, BSK-kampioen
2. Melle Roemling
3. Tom Ridder
Scholen klassement, met het sterkste viertal van elke school:
1. odbs De Eskampen, Peize
2. obs De Poolster, Nieuw-Roden
3. obds Het Valkhof, Roden
Onderbouw klassement, voor kinderen t/m groep 5:
1. Rens Boomhouwer
2. Sebas Bouma
3. Jip Smit

Iedereen die meedeed kreeg een herinneringsvaantje en veel belangrijker, misschien wel een leuke hobby voor de rest van zijn of haar leven.