Henk van Bemmel heeft maar kort mogen genieten van de koppositie bij Schaakclub Roden. Na een kort maar hevig gevecht met Ruurd Kunnen verloor hij een paard. Het beest werd aangevallen door een pionnetje en hoewel het midden op het bord stond, kon het nergens heen vluchten. Ruurd kwam door deze overwinning aan de leiding, waar hij gezelschap heeft van Jan van Spijker. In zijn partij tegen Arnold Meijster kwam het aan op goed rekenen en daarin was de zakenman maandag gehaaider dan de academicus.
Na drie ronden kan er nog weinig zinnigs worden gezegd over het kampioenschap. De eerste schermutselingen zijn geweest en wie nu achterop raakt, krijgt nog genoeg kansen op herstel. Zo mag ex-kampioen Lieuwe Boskma niet worden afgeschreven, ondanks een slechte seizoenstart. Nadat Ward Romeijnders hem in de vorige ronde te slim af was geweest, bezorgde Mark Hogendijk hem nu in recordtijd zijn tweede achtereenvolgende nederlaag. Eigenlijk was er na acht zetten niets aan de hand, behalve dat Lieuwe “vergat” dat hij zijn dame even moest wegzetten, omdat zij werd aangevallen. Titelfavoriet Tom Visser speelde pas zijn eerste partij van het seizoen en won overtuigend van Cees Hageman. Ook Jan Pezij maakt een sterke indruk. Dit keer versloeg hij Menno Keizer, die na een paar jaar afwezigheid op het oude nest is teruggekeerd.
De derde ronde was vooral een avond van stevige gevechten. Johan Zwanepol en Jan Duisterwinkel waren het langst bezig. Johan kwam een stuk voor, maar moest daarvoor een paar pionnen inleveren. Lastig voor hem was ook dat zijn tegenstander in de aanval was. De klok tikte onverbiddelijk naar het einde en de spanning steeg snel. Waarschijnlijk was het daardoor dat Jan een paar keer de winnende afwikkeling niet zag. In arren moede bood hij toen maar remise aan, een genereus aanbod dat Johan niet kon weigeren.