Henk van Bemmel heeft maar kort mogen genieten van de koppositie bij Schaakclub Roden. Na een kort maar hevig gevecht met Ruurd Kunnen verloor hij een paard. Het beest werd aangevallen door een pionnetje en hoewel het midden op het bord stond, kon het nergens heen vluchten. Ruurd kwam door deze overwinning aan de leiding, waar hij gezelschap heeft van Jan van Spijker. In zijn partij tegen Arnold Meijster kwam het aan op goed rekenen en daarin was de zakenman maandag gehaaider dan de academicus.
Na drie ronden kan er nog weinig zinnigs worden gezegd over het kampioenschap. De eerste schermutselingen zijn geweest en wie nu achterop raakt, krijgt nog genoeg kansen op herstel. Zo mag ex-kampioen Lieuwe Boskma niet worden afgeschreven, ondanks een slechte seizoenstart. Nadat Ward Romeijnders hem in de vorige ronde te slim af was geweest, bezorgde Mark Hogendijk hem nu in recordtijd zijn tweede achtereenvolgende nederlaag. Eigenlijk was er na acht zetten niets aan de hand, behalve dat Lieuwe “vergat” dat hij zijn dame even moest wegzetten, omdat zij werd aangevallen. Titelfavoriet Tom Visser speelde pas zijn eerste partij van het seizoen en won overtuigend van Cees Hageman. Ook Jan Pezij maakt een sterke indruk. Dit keer versloeg hij Menno Keizer, die na een paar jaar afwezigheid op het oude nest is teruggekeerd.
De derde ronde was vooral een avond van stevige gevechten. Johan Zwanepol en Jan Duisterwinkel waren het langst bezig. Johan kwam een stuk voor, maar moest daarvoor een paar pionnen inleveren. Lastig voor hem was ook dat zijn tegenstander in de aanval was. De klok tikte onverbiddelijk naar het einde en de spanning steeg snel. Waarschijnlijk was het daardoor dat Jan een paar keer de winnende afwikkeling niet zag. In arren moede bood hij toen maar remise aan, een genereus aanbod dat Johan niet kon weigeren.

Glimmend van genoegen liep Kees Duisterwinkel door de zaal. Hij had “met beresterk spel” gewonnen van Olaus Diebrink.
Het was nog goed te merken dat de meesten er lang uit zijn geweest. Als jonge honden vlogen de spelers elkaar in de haren. Slechts één remise op elf partijen. De nauwkeurigheid bleef hier en daar ver achter bij het enthousiasme, maar over een paar ronden zal iedereen wel weer in vorm zijn.
Met de vorm van Kees Duisterwinkel zat het wel goed, anderen waren nog zoekende. Lieuwe Boskma bereikte tegen Ward Romeijnders een zeer goede, misschien wel gewonnen stelling. Hij voelde dat er een winstvoortzetting moest zijn, maar zag het niet, maakte een fout en verloor. Ruurd Kunnen won van Jan Duisterwinkel in een partij met veel fouten die pas in het verre eindspel werd beslist. Het was toen al bijna kwart voor twaalf, veel te laat. Was het toeval of een teken aan de wand dat dit gebeurde in een partij tussen een uitgesproken voorstander en een uitgesproken tegenstander van een langere bedenktijd?
Op zoek naar hun goede vorm waren ook Arnout Wegerif en Frans van Doorn. Na over en weer de nodige blunders te hebben gemaakt verkozen zij het gerief van een drankje aan de bar boven verder onhandig geploeter achter het schaakbord. Remise dus. Beter verging het Jan Pezij met een mooie overwinning op Jeppe Teensma.
De ranglijst wordt met een kleine voorsprong aangevoerd door Henk van Bemmel. Het is vele jaren geleden dat hij dat heeft meegemaakt. Tegen Johan Zwanepol voerde Henk een mooie aanvalspartij naar winst. De rustperiode heeft hem blijkbaar goed gedaan.

De eerste ronde in ons jubileumseizoen voelde weer als vanouds. Een hoge opkomst, 22 van de 32 leden, gebak omdat de club 60 jaar bestaat, verrassende partijen, een gezellige nazit en dit alles volgens het corona protocol.
En over verrassende partijen gesproken.
Iedereen had kunnen weten dat Arnold Meijster de gedwongen corona pauze uitstekend had benut door naar schatting 2500 tot 3000 partijen on-line te spelen en zich meer dan ooit te verdiepen in de duistere krochten van openingsvarianten en eindspelen. Maar dat hij tegen Lieuwe Boskma remise speelde na in de opening een wat verborgen stukwinst over het hoofd te hebben gezien, daar hadden we toch niet op gerekend. Lieuwe maakte spannende momenten door, want hij had het wel gezien.
Dan was de uitslag van de partij Ruurd Kunnen tegen Jan Pezij minder verrassend al moet worden gezegd dat Ruurd al zijn positionele kwaliteiten moest aanwenden om Jan op de knieën te krijgen. Nadat Ruurd een pion wist te winnen werd de stelling van Jan onhoudbaar.
In de stiltezaal worstelde Jeppe Teensma met de witte stukken tegen een steeds sterkere zwarte positie van zijn tegenstander, Johan Zwanepol. Als laatste van de avond wist Johan zijn voordeel met een diepe zucht te verzilveren.
Henk van Bemmel leverde een knappe prestatie door met de zwarte stukken Olaus Diebrink te verslaan en Mark Hoogendijk wist een overrompelingsaanval van Jannie Russchen maar ternauwernood te overleven en ging toen zoals gebruikelijk als je het hoofd maar net boven water weet te houden, er met de winst vandoor. Beide waren zeer blij met deze op en neer golvende partij.
Het treffen tussen Frans van Doorn en Jan Duisterwinkel was een komisch foutenfestival waarbij Frans de laatste fout maakte nadat Jan tot twee keer toe een duidelijke winstvariant had gemist en zelfs totaal verloren kwam te staan.
Ook broer Kees liet van zich horen. Remise tegen Ale Bakker is voor Kees een goed resultaat.

Kortom, de sfeer zit er meteen weer in en nu maar hopen dat we het seizoen gezond kunnen afmaken.

sc roden 6 september 2021 interne competitie ronde1

Op vrijdag 23 april hebben de schaakclubs van Roden en Leek hun traditionele massakamp gespeeld. Niet zoals gebruikelijk tegenover elkaar aan het bord op één van de donkere dagen rond Kerstmis, maar op een mooie lenteavond via Lichess op internet.

Teamleiders Pieter en Arnold hadden beiden negen spelers bereid gevonden om achter hun beeldscherm plaats te nemen. Het leek in ronde 1 een eenzijdige wedstrijd te worden, want Leek won met grote cijfers: 6½-2½. In ronde 2 waren de rollen verrassenderwijs totaal omgedraaid. Roden won deze ronde met 7-2. Einduitslag derhalve 9½-8½ voor Roden. Maar het belangrijkste was dat we de wedstrijd hebben kunnen spelen. Dat smaakt naar meer.

Voor de volledigheid hier nog de detailuitslagen:

  Leek   Roden R1 R2
1. Sander Westerlaan Tom Visser  ½-½  1-0
2. Kees Praagman Lieuwe Boskma 1-0 1-0
3. Pieter Doller Olaus Diebrink 1-0 0-1
4. Issa Albadeen Theo Wolthekker 1-0 0-1
5. Gert-Jan Ris Jan van Spijker ½-½ 0-1
6. Menno Keizer Arnold Meijster 0-1 0-1
7. Frans Huisman Jan Arie Stokhorst 1-0 0-1
8. Tobias van Essen Frans van Doorn 1-0 0-1
9. Katrinus Posthumus Arend v.d. Burgh ½-½ 0-1

Afgelopen week is de eerste ronde van de lentecompetitie 2021 gespeeld. Via Lichess zijn in deze ronde vijf partijen gespeeld. Alle details zijn te vinden onder 'Interne competities'.

Net als in onze 'normale' competities is het geen probleem om een ronde niet mee te doen. Ook is het mogelijk om pas later aan de competitie deel te gaan nemen Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je aanmelden bij competitieleider Jan Duisterwinkel.

Op de eerste dag van de lente is de lentecompetitie voor seniorleden van Schaakclub Roden van start gegaan. Deelnemers krijgen een tegenstander toegewezen en dienen binnen een week een resultaat te bereiken. Met hoeveel potjes schaak en in welk speeltempo dat bereikt wordt beslissen de spelers in overleg. Het schaken zal vrijwel altijd via het internetplatform Lichess gaan maar het mag ook rond de tafel (mits dat coronaproof kan), en ook dat beslissen ze samen. Veel eigen keuzes dus!  In eerste instantie hebben zich 13 deelnemers aangemeld. De indeling en de standen zullen via deze website gepubliceerd worden (onder Interne competities).

Voor de eerste ronde is de indeling:

  1. Ward Romeijnders - Henk Hamelink     
  2. Tom Visser - Jan-Arie Stokhorst  
  3. Lieuwe Boskma - Arnold Meijster  
  4. Jan Duisterwinkel - Theo Wolthekker
  5. Dirkjan Korenhof - Jan van Spijker    
  6. Henk Kouwenberg - Frans van Doorn
  7. Arend v.d. Burgh oneven

Maandag is er gestart met de online competitie op lichess.org. Het was nog een klein groepje van vier personen, maar inmiddels zijn er al 7 leden die aangegeven hebben online te willen schaken.

Arnold Meijster speelde met wit tegen Jan Duisterwinkel. De partij begon als het Siciliaans Morra gambiet, maar door wisseling van zetten ging het verder in het Frans (Franco-Benoni). Jan kwam slecht uit deze opening en raakte al vrij snel op een flinke achterstand. Jan probeerde nog met de torens de Dame van Arnold op te jagen, maar daar wist Arnold wel raad mee en kon Jan opgeven.

Arend speelde met wit tegen Ward Romeijnders en wist de partij knap tot aan de 47e zet in evenwicht te houden met elk 4 pionnen en een zwarte loper. Op de 47e zet schoof Arend een randpion op naar een zwart veld, Ward had al zijn pionnen veilig voor Arend zijn loper op de witte velden, dit gaf Ward een beslissende voorsprong en manoeuvreerde de partij succesvol naar de overwinning.

Al met al een succesvolle avond die voor herhaling vatbaar is. Hopelijk komen er nog wat meer deelnemers bij. Wil je meedoen, stuur even een mail aan de wedstrijdleider, dan krijg je de instructies toegestuurd. 

Op grond van de verdere aanscherping van het KNSB-protocol na de nieuwste Corona-maatregelen van 13 oktober jl.
(o.a. worden kuchschermen nu niet meer als alternatief gezien voor de 1,5 meter afstand) en de inperking van de openstelling van Trefpunt Scheepstra, heeft het bestuur van de Schaakclub Roden besloten om tot nader order de interne competitie vanaf maandagavond 19 oktober a.s. stil te leggen.

Zes borden waren bezet in de vijfde ronde van de interne competitie. Aarzelend druppelen de leden weer binnen. Dit keer waren het Dick Dalmolen en Jannie Russchen die hun eerste partij van dit seizoen speelden. Er heerste een schijnbare rust. Omdat iedereen zich aan de corona-regels houdt lijkt het een dooie boel, maar bij schaken bevindt de spanning zich vaak onder de oppervlakte, onzichtbaar voor leken. In werkelijkheid is er wel degelijk het een en ander gebeurd.
Het meest in het oog sprong de wisseling van de wacht aan de top van de ranglijst. De koplopers Ruurd Kunnen en Tom Visser wonnen beiden, tegen respectievelijk Johan Zwanepol en Ale Bakker. Doordat Ale hoger op de ranglijst stond dan Johan, leverde Toms overwinning hem meer punten op dan wat Ruurd verdiende met zijn winstpartij. Het verschil was net genoeg om Toms kleine achterstand te veranderen in een kleine voorsprong. De achtervolgers hebben al behoorlijke terrein verloren, zo’n 90 punten.
De meest opzienbarende partij van deze ronde was die tussen Teije Smedinga en Theo Wolthekker. Theo was als A-speler favoriet, maar hij moet dit seizoen nog op gang komen. Tegen Teije bouwde hij een veelbelovende aanvalspositie op, wat gewoonlijk een kolfje naar zijn hand is. Hij aarzelde echter in de afwerking en Teije reageerde daar uitstekend op. Hij creëerde tegenkansen die tenslotte uitmondden in een verdiende overwinning. Ook voor Andre Oldenburg was het een heugelijke avond. Tegen Jannie Russchen scoorde hij zijn eerste winstpartij bij schaakclub Roden. Dick Dalmolen had acht maanden niet geschaakt, maar was het nog niet verleerd. Henk Kouwenburg werd daar het slachtoffer van. De partij tussen Jeppe Teensma en Henk van Bemmel eindigde na langdurig touwtrekken, drukken en terugduwen in remise.